Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Tijdens 1:1 Sets for Erwin Olaf & Bekleidung werd door middel van verschillende activiteiten het interieur nader onderzocht. Het publiek kon onder andere lezingen en een symposium bijwonen, een eigen behangpatroon ontwerpen en films van de Duitse experimentele filmregisseur Heinz Emigholz bekijken.

Renewed Attention for Bekleidung

Op 20 maart 2014 organiseerde Het Nieuwe Instituut in samenwerking met The Berlage Center for Advanced Studies in Architecture and Urban Design een symposium over de hernieuwde aandacht voor Gottfried Sempers’ theorie over bekleidung. 

Sprekende muren

Op 6 maart 2014 gaf Dr. Richard Harmanni een lezing over de geschiedenis van het papierbehang in het Nederlandse interieur. Richard Harmanni ging in deze lezing niet in op het absorptie- en reproductievermogen van de muren, maar om wat zij ons in fysieke zin te bieden hebben.

The Great Indoors

Op 20 februari 2014 organiseerde Het Nieuwe Instituut in samenwerking met Bureau Europa een symposium naar aanleiding van The Great Indoors Award 2013: The Nature of Things. 

Tekenworkshops decorLAB

Geïnspireerd door de sets van Erwin Olaf en het kunstenaarsbehang uit de tentoonstelling Bekleidung konden bezoekers van 17 november 2013 t/m 30 maart 2014 in het decorLAB zelf een behangpatroon ontwerpen, projecteren en fotograferen.

Bekleidung und Untkleidung

Op 6 maart 2014 gaf interieurexpert Mark Pimlott naar aanleiding van 1:1 Sets for Erwin Olaf & Bekleidung een lezing over het interieur als een verlengstuk van onze persoonlijkheid.

Werk mee aan het kunstwerk Lapin Rose Robe Bleu

Op 25 januari 2014 onthulde Het Nieuwe Instituut in de tentoonstelling 1:1 Sets for Erwin Olaf & Bekleidung een nieuw deel van het behang ‘Lapin Rose Robe Bleu’ van de Vlaamse kunstenaar Jef Geys. Via een oproep werd het publiek gevraagd kinderfoto's in te sturen, welke door de kunstenaar verwerkt werden in het behang.

IFFR in Het Nieuwe Instituut: Films van Heinz Emigholz

In het kader van de tentoonstelling 1:1 Sets for Erwin Olaf & Bekleidung werden van 25 t/m 29 januari 2014 Emigholz'  films D'Annunzio's Cave en Ornament and Crime (by Adolf Loos) doorlopend vertoont in het auditorium van Het Nieuwe Instituut.

Rotterdammakers

Op 17 november 2013 stond de talkshow Rotterdammakers in het teken van het interieur. Marga Weimans, Dirk Peters en Ben Zuydwijk gingen in gesprek over de verhoudingen tussen interieur, architectuur en mode. De middag werd feestelijk afgesloten met DJ de Raaf en DJ Ari Deelder.

Guus Beumer
Erich Weiss
Ben Laloua / Didier Pascale

Dit project maakt deel uit van de programmalijn Landschap en Interieur en het dossier Drieluik over het interieur .

Het drieluik over interieur wordt de komende jaren in Het Nieuwe Instituut vervolgd met 1:1 Stijlkamers en 1:1 Showrooms.